Celebrating 100 years of independence of Finland

Celebrating 100 years of independence of Finland

Sää ei olisi voinut olla tänään parempi, 6.12 keskiviikkona, kun Suomi juhlistaa 100 vuotista itsenäisyyttään. Tätä päivää on pohjustettu jo vuoden verran eri tapahtumin ympäri Suomea ja maailmaa, ja nyt viimein tänään istumme taas kotisohvalle katsomaan Linnan juhlia. Monet kuuluisat nähtävyydet ympäri maailmaa valaistuvat tänään Suomen lipun väreihin, siniseen ja valkoiseen. Juttelin ystäväni kanssa ja hieman ihmettelimme, että onpas tämä jotenkin iso juttu. Ja niinhän se taitaa olla, että harva maa voi juhlia näin isoja vuosia, joko niitä on juhlittu hyvin-hyvin kauan sitten, tai siihen on vielä kymmeniä vuosia aikaa. 

Itsenäisyyspäivänä tärkeänä pidetään kaatuneiden ja sodassa kaatuneiden muistamista, ja useat tapahtumat sijoittuvatkin hautausmaille. Muuten saat kuulla vaikka orkestereiden esityksiä, seurata lukuisia kulkueita tai katsoa aattopäivänä sekä itse itsenäisyyspäivänä jonkun Tuntemattomista sotilas -elokuvista. Itse odotan vuosittain, että pääsen kuulemaan, en suinkaan Maamme -laulun, mutta Finlandian. Siinä kappaleessa vain on jotain niin pysäyttävää ja ylpeyttävää. 

Aloitimme 100 vuotisen itsenäisyyden juhlinnan jo eilen illallisella vanhempieni luona. Isäni tekee parhaita pihvejä, joille edes ravintolat eivät voi kilpailla. Niin oli myös tällä kertaa ja ruoka maistui. Harvinaista on myös se, että koko iso perheemme pääsee paikalle, joten se on aina mukavaa. 

Tänään, pohdimme pitkään, että mihin voisimme lähteä juhlimaan Suomen itsenäisyyttä. Miltei kaikki tapahtumat olivat olleet eilen, joten päädyimme kävelylle kauniiseen talviseen ulkoilmaan ja viettämään rauhallisen koti-illan. Oma sohva ja pienet naposteltavat Linnan juhlia seuratessa kuulostivat lopulta tosi hyvältä idealta. 

Moni sanoo, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Ja niinhän se taitaa olla. Vaikka rakastan matkustamista, ja haaveilen ehkä asuvani hetken jossain toisaalla, kun tässä silloin tällöin kylmässä ja harmaassa maassa, tiedän kuitenkin tämän aina olevan kotini. Omalla tavallani olenkin isänmaallinen ja olen tosi ylpeä maastani ja mistä olen kotoisin. Tämä hyvinvointivaltio on maailman priimaa ja ei voi kun olla ainiaasti kiitollinen ilmaisesta terveydenhuollosta ja koulutuksesta, jonka olen saanut. Ja ties mistä muusta! Ylpeä voi myös olla siitä, että vaikka olemme pieni valtio, olemme pärjänneet isojen suurvaltioiden rinnalla, aikoinaan varmasti suomalaisen sisun ansiosta. Vaikutamme masentuneilta ja tylyiltä, mutta olemme pohjimmiltamme kuitenkin iloinen ja rakastava kansa. 

Kiitos siis Suomelle. Hyvää itsenäisyyspäivää!