London 2017

London 2017

Tätä matkaa olimme odottaneet jo miltei vuoden. Sain nimittäin edellisenä jouluna mieheltäni lahjaksi lentoliput Lontooseen. Ruumaan menevä matkalaukku oli toki sisällytetty lippuun! Tämä nyt ei sinänsä ollut mitenkään erityinen yllätyslahja, vaan osasin sitä odottaa. Olimme viimeksi Lontoossa 2014, matkan tarkoituksena sama kuin nyt, eli amerikkalainen jalkapallo.

Amerikkalaista jalkapalloa Lontoossa

What? Niinpä. Mutta niin se vain on. Joka kaudella Lontoossa pelataan muutama NFL ottelu, joukkueet ja matchupit vaihtelevat. Onnekasta meille, sillä jenkkeihin lähtö ottelua katsomaan olisi mutkien takana. Pitkään on kyllä pedattu, että Lontoo saisi oman joukkueensa. Tätä toki vaikeuttaa pitkä etäisyys Englannin ja Amerikan välillä, joka rasittaa siirtyviä joukkueita ja kuluttaa aikaa. Koska matka-ajankohta tuli niin ajoissa, emme voineet vielä tietää, mikä peli silloin pelattaisiin. Valitettavasti tämän vuoden otteluvaihtoehdosta saimme sen huonomman, tai no ehkä tylsemmän, nimittäin Minnesota Vikings vs. Cleveland Browns. Tai näin ainakin odotimme. Muita tämän kauden Lontoon pelejä seuranneena peli osoittautui kuitenkin mielenkiintoiseksi, sillä se ei ratkennut samantien, toisin kuin muut ottelut. Peli pelattiin Twickenhamin stadionilla, toisin kuin kolme vuotta sitten ollut ottelu, joka taas pelattiin Wembleyllä.

In front of Twickenham stadium before the game.
Play that scored touchdown for Vikings.
At our seats.

Stadionin läheisyys on täynnä faneille suunnattuja palveluita. Lukuisia ruokakojuja, infopisteitä ja NFL kauppoja. Tiet olivat lähistöltä suljettuina, jotta me ja monet tuhannet muut fanit mahduimme kulkemaan otteluun. NFL Shopissa oli ehdottomasti pakko käydä hakemassa muutama tuote. Yksi näistä tuotteista oli läpinäkyvä NFL kassi, koska omaa laukkua ei tiukennettujen turvallisuuskäytänteiden takia enää saa NFL otteluihin stadioneille tuoda. Ostoskassiin päätyi myös Atlanta Falcons pipo ja kyseisen päivän ottelukaulahuivi. Kokonaisuudessaan tapahtuma oli hyvin suunniteltu ja meillä oli pelissä oikein mukavaa!

NFL Shop

 

Harry Potterin maailma vain lapsille, no ei!

Liput ostettiin myös Warner Bros Studioille, joissa pääsee tutustumaan Harry Potterin elokuvien maailmaan ja lavasteisiin. Ne ostettiin noin kaksi kuukautta ennen matkaa. Jos menet sesonkiaikana Lontooseen ja halajat studiolle, niin liput tulee tosiaan varata tosi hyvissä ajoin, sillä ne kuulemma loppuvat nopeasti! Meille tätä ongelmaa ei tullut varmaan juuri matka-ajankohtamme takia, vaikka väkeä kyllä riitti paikan päällä.

Meillä ei oikeastaan ollut odotuksia tähän liittyen, emmekä osanneet sanoa mihin olimme menossa. Pääsimme kierrokselle, joka kesti yli kolme tuntia ja vaelsimme isoissa studio rakennuksissa, jotka olivat Harry Pottereiden kuvauksien jälkeen muutettu yleisöille avoimiksi. Kuuntelimme kuulokkeiden välityksellä informaatiota elokuvien teosta ja lavasteista. Kuvia tuli myös räpsittyä melko paljon, paitsi, että kamerani päätti alkaa temppuilemaan juuri tänä viimeisenä päivänä ja suurin osa kuvista päätyi roskakoriin tärähtäneinä tai suttuisina.. 🙁 Objektiivivalikoimastani myös puuttuu valovoimaltaan hyvä linssi, joka toi haasteita tuolla pimeässä.. Anycase. Kyllä tämä oli ehdottomasti näkemisen arvoinen kokemus, jos Harry Potterista mitään tietää! Pääsimme myös maistamaan kirjoistakin tunnettua kermakaljaa (butterbeer), joka oli muuten yllättävän hyvää! Mukaan HP kaupasta tarttui muun muassa Tylypahka -kahvimuki ja Bertie Bottin jokamaun rakeita.

Entrance to the studios.
Harry and Ron, on their way to Hogwarts.
The Great Hall we all know! With floating pumpkins because it was the Halloween week!

 

Perinteistä Englantia

Muuten matkan tarkoituksena on saada jälleen pieni pako arjesta, ja kuten viimeksi, olisi melko mahtavaa päästä näkemään myös englantilaista jalkapalloa. Ostimme liput ja menimme katsomaan Championshipin Fulham FC:n peliä Boltonia vastaan. Ottelu päättyi tasapeliin, joten se oli oikein viihdyttävä.

Koska tämä oli toinen kertamme Lontoossa, aikaa säästi, kun osasimme jo liikkua metrolla, ja kaikki tärkeimmät turistinähtävyydet oli jo nähty. Hotelli oli myös varattu tällä kertaa Thames joen toiselta puolelta kuin viimeksi, Waterloon metroaseman lähettyviltä. Edellinen hotelli Lontoossa oli edullinen ja hyvä, mutta halusimme kokea uutta. Hotelliksi valikoituikin tunnettu ketju Days Hotel Waterloo. Tärkeää hotellin valinnassa on metroaseman läheisyys ja mahdollinen sijainti käveltäviin kohteisiin.

Lontoossa kannattaa tosiaan ehdottomasti hankkia paikallistenkin käyttämä matkakortti, Oyster card. Sinne ladataan rahaa, jolla pääsee liikkumaan eri vyöhykkeiden välillä tosi kätevästi. Metrokarttoja näkee kaikkialla ja navigointi on helppoa, kunhan tiedät mille pysäkille olet menossa. Hinnat vaihtelevat sen mukaan, millä vyöhykkeellä liikut päivän aikana. Julkinen liikenne on suunniteltu tosi hyvin tässä miljoonakaupungissa, eikä sen kanssa tullut tälläkään kertaa mitään ongelmia. Se, mihin saa joka kerta kiinnittää tarkasti huomiota on vääränpuoleinen ajoliikenne, johon ei koko matkan aikana ehtinyt tottumaan. Ehkä meidän elämää tuolla helpotti se, että minulla oli netti puhelimessa käytössä koko matkan, ilman sitä olisi tietoa välillä joutunut kaivamaan toisaalta ja aikaa olisi voinut kulua enemmän.

Fulham FC and the Craven Cottage.
Kick.
Fulham FC mascot waving at the camera.
Nearest underground station entrance from our hotel.
Beautiful painting on a wall near our hotel.

Entäs se yksi tärkeimmistä, eli ruoka?

Lontoossa se ei tosiaan petä vaan jokaiseen makuun on jotain. Menimme tällä kertaa käymään parilla torilla, nimittäin Camden Marketissa ja Borough Marketissa, jota kaikki suosittelivat netissä. Ja eivät turhaan! Kymmenittäin kojuja ja paljon erilaisia ruokavaihtoehtoja. Camdenissa oli ruuan lisäksi useita vaate/laukku/krääsäkojuja. Jos et ole ennen näissä käynyt, niin sinne kannattaa ehdottomasti suunnata seuraavalla kerralla! Söimme tunnetuksi tulleita halloumranskalaisia (tällä kojulla on jonoa koko ajan, mutta kannattaa jäädä jonottamaan!), saksalaisia pannukakkuja sekä joimme tuoreita vastapuristettuja mehuja. Toki kävimme myös syömässä perinteisen englantilaisen aamiaisen yhtenä aamuna, sekä perinteistä pubiruokaa. Vaikka olisi arki, ovat hyvät ravintolat ja pubit yleensä melko täynnä ja voit joutua hetken odottamaan. Kyllä se ruoka vaan on lähellä sydäntä, ja yleensä, mitä rasvaisempaa, sen parempaa. Lontoossa sitä ainakin saa. Löydät myös kaikkien muiden mahdollisten ruokakulttuurien antimia näiltä ihmisten täyttämiltä kojuilta ja pieniltä kujilta. En tiedä voiko mikään maa pettää minua, kun kyseessä on ruoka? Alan epäilemään.

Camden market and food stands.
Borough market and food stands.

Reissu oli kokonaisuudessaan varsin onnistunut ja saimme myös levättyä. En tätä ennen ole tainnut nukkua noin sikeitä 11 tuntia putkeen, kun ensimmäisenä päivänä saimme päät tyynyyn jo kahdeksan jälkeen! Kellojen siirto ja aikaero toki vaikuttivat hieman, mutta eivät lainkaan huonolla tavalla. Sää oli melko lämmin, pärjäsimme ohuemmalla takilla ja pipoa piti pitää päässä vain, jos oli matsissa ja istui ulkona koko päivän.

Katsotaan jos saan kasaan vielä pari postausta tästä reissusta, sillä kuvia tuli tälläkin kertaa räpsittyä melko paljon kaikista kivoista jutuista.

Classic black cab and red phone booth.