My new luggage – first thoughts

My new luggage – first thoughts

Can you love your luggage? Oh, yes you can.

Pakko päästä jakamaan yksi mun uusimmista ostoksista. Ostin nimittäin Black Fridayn verkkokauppa.comin alennusmyynneistä uuden, kovakantisen matkalaukun. Pahoittelut jo etukäteen hieman pitkästä tekstistä, se vain jotenkin venähti! Saatat myös ihmetellä miten jollain voi olla näin paljon sanottavaa yhdestä laukusta, mutta.. Niin sitä vaan kävi.

En aikaisemmin ole ihan kamalasti miettinyt matkalaukkuja tai niiden ominaisuuksia, mutta nyt, jenkkien matkaa odotellessa ja melko monta reissua ulkomailla käyneenä, olen alkanut asiaa tutkimaan ja vertailemaan eroja tarkemmin. Siitä tämäkin ostohalukkuus lähti. 

So, how was it before?

Entuudestaan meillä on kamalan monta matkalaukkua, mutta ei yhtäkään kovakantista. Yhdessä vaiheessa karsimme ja luovuimme parista turhasta laukusta viemästä tilaa varastosta, mutta jäi niitä jäljelle myös. Vanha, jonka tilalle tämän uuden ihanuuden ostin, oli kyllä yksi parhaista matkalaukuista, joita olen omistanut. Ties kuinka monta vuotta ja matkaa se on nähnyt! Kankainen, musta, kaksipyöräinen, jonka merkkiä en ikinä muista. Pyörät ovat parhaat, en ole lukuisista yrityksistä huolimatta löytänyt YHTÄKÄÄN matkalaukkua, jossa olisi yhtä hyvät pyörät kun meidän vanhassa laukussa. Uskomatonta. Se harmittaa, koska se olisi ollut yksi tärkeistä kriteereistä uudella laukulla. Toinen asia, josta luovuin tämän kovakantisen myötä, on lisätilan lisäämisen mahdollisuus. Ajattelinkin tämän olevan hyvä hetki opetella pakkaamaan less is more -tyylillä. Nyt siinä on pakko onnistua. Vanha laukku jää tosiaan varmaan vanhempieni risteilykäyttöön, sillä siinä on jo kulumaa ja alkavia reikiä, joten sitä en välttämättä ruumaan uskaltaisi enää laittaa. Muuten omistamme vielä yhden medium kokoisen kankaisen laukun sekä tosi ison laukun, kaikki kaksipyöräisiä. Laurea työharjoitteluni ajoilta sain American Touristerin cabin -kokoisen kankaisen nelipyöräisen matkalaukun, joka on ahkerassa käytössä.

Mutta, itse asiaan! Mun uusi rakkaus, Delsey Chatelet Hard+ 28” matkalaukku. Normaalihintaisena tämä laukku maksaa hieman yli 300 euroa (mm. verkkokauppa.comissa 349e), itse maksoin tästä 175 euroa. Koska noudin tilauksen myymälästä, ei tullut toimituskuluja. Hyvä alennus siis, vaikkakin hintava laukku!

Odotan tältä tosi paljon, toivon että se lunastaa kaikki odotukset myös matkassa. Pääsenkin testaamaan sitä varmaan ensimmäisen kerran nyt joulun aikana, kun menemme pyhiksi vanhempiemme luokse. (Okei, tosi lyhyt aika, mutta saapahan vähän tuntumaa) Kun avasin tämän paketista, oli se ihan yhtä upea kun arvosteluissa ja kuvissa, joita olin selannut. Värivaihtoehtoja tälle matkalaukulle on ainakin vaalea kerman värinen, musta, sininen, ruskea, oranssi tai musta. Alennuksessa ei valitettavasti ollut muita itseäni miellyttäviä värejä, kuin tämä kerman värinen (sininen tai oranssi ei herättänyt kamalan lämpimiä tunteita, ja olin jo kauan sitten päättänyt, etten osta enää tummaa, tylsää matkalaukkua). Tiedän, että se ei tule kestämään varmaan kauaa puhtaana, but until then.. 

Alunperin suunnitelmissa oli ostaa tosi iso matkalaukku, mutta päädyinkin tähän medium -kokoon, koska oletan, että sille tulee useammin käyttöä ja esim. Nykissä, jossa meillä ei ole autoa vielä käytössä, pitää minun pystyä nostaa ja kantaa laukkua varmasti joitain portaita pitkin ja laukun kanssa pitää pystyä liikkua nopeasti miljoonakaupungissa, jossa kaikkilla on kiire. Laukku vetää sisäänsä 71.74L, eli sen pitäisi riittää. Medium kossa painorajatkaan eivät pauku niin helposti. Painoa tällä on tyhjänä tosin melko paljon, 4,9kg, mutta niin on monissa muissakin kovakantisissa laukuissa. Materiaalivirhetakuuta laukulle on annettu 10 vuotta.

What about the other details?

Mitä muuta hyvää/hyödyllistä tämä pitää sisällään, kun kauniin värin ja tyylikkyyden? Ensimmäisenä on syytä mainita TSA -lukko, jonka avulla viranomaiset voivat tarvittaessa avata laukun ilman sen rikkomista. Mielestäni kantokahvat ovat myös hyvät ja paljon paremmat nahkaisina, kuin kovina muovisina niinkuin käytännössä muissa kovakantisissa laukuissa. Hyvä ulkonäkö ja vaalea tyylikäs väri on myös positiivinen puoli erilaisuuden takia. Tämä tarkoittaa, että laukun varmasti erottaa liukuhihnalta paremmin. Vetoketju ei ole myöskään perinteinen, vaan erittäin vahva ja tukeva, kuva varmaan kertoo tämän parhaiten.  

Yksi miinus, jonka huomasin, oli matkalaukun vetokahva. Se on tyylikäs, mutta melkein heti huomasin, että se saattaa olla hieman epäkäytännöllinen. Nappula, jolla kahvan saa ylös, on hieman liian pieni ja reunat saisivat olla pyöristetymmät. Nyt tuntuu, että sormiin voi alkaa sattumaan, jos sitä joutuu usein vetelemään edestakaisin. Siitä ei  myöskään saa välttämättä otetta niin helposti, kun se pitäisi nostaa ylös. Tätä onneksi helpottaa se, että olen lyhyt ja voin miltein vetää laukkua ilman, että kahvaa nostetaan.. Tämä on kuitenkin ilmeisesti yleistä ja täysin normaalia. Yritin meinaan etsimällä etsiä, että mitä ihmiset sanovat matkalaukkujen kantokahvoista ja ovatko ne arvosteluperuste ihmisille. Ja  en löytänyt mitään, en tämän laukun tai muidenkaan matkalaukkuarvostelujen kohdalla. Ainoa, mistä syystä ihmiset näitä vetokahvoja arvostelivat, olivat jos ne hajosivat tai jumittuivat. Päädyin siis siihen lopputulokseen, että olen vain outo kun mietin tällaista ja ehkä kahva on vain tottumuskysymys.

Laukussa on neljä pyörää (tuplapyörät, eli periaatteessa 8), jotka tuntuvat tukevilta, hyviltä ja liikkuvat yllättävän hiljaisesti. Tässä laukussa pystyt nappia painamalla pysäyttämään etupyörät, niin että laukku ei lähde esim. alamäessä seikkailemaan, joka on mielestäni aika hauska ja hyvä lisäominaisuus. Yksi ehdottomasti tärkeimmistä ominaisuuksista tosin on Delseyn kehittämä tunnistuslaatta laukussa. Vetokahvan takana on nimittäin laatta, jonka koodin avulla laukun omistajan voit tunnistaa esimerkiksi hukkumistilanteessa. Tämä toki vaatii, että kirjaudut ja rekisteröit laukkusi etukäteen, jonka jälkeen ei haittaa, vaikka unohtaisit tunnistelätkän matkalaukustasi!

Sitten itse laukun sisälle. Sisältä laukku on kauniin punainen. Yksi ostopäätökseen vaikuttava asia oli juuri tämä, laukun sisältö. Ja siis ei se väri. Aloitetaan sillä, että kovakantisten laukkujen hyvä puoli on se, että niitä voi täyttää kummallekin puolelle. Yleensä toinen puoli on vetoketjullisen suojan takana, toisessa taas löytyy perinteinen kiristysnaru, joka pitää tavaraa paikallaan liikkeessä. Mutta toisin kuin perinteisesti, tästä voi molemmat puolet sulkea vetoketjulla. Ja molemmissa puolissa on myös lisätaskuja, JA vielä kiinnitettävät remmit. Tämä oli minulle yksi tärkein ominaisuus, sillä mielestäni yleinen remmiviritelmä on melko turha. Näiden molempien suljettavien puolien ja lisätaskujen lisäksi laukun mukana tuli kaksi eri kokoista suojapussia, sekä henkari. Henkaria varten on ilmeisesti laukussa jonkinlainen remmi, mutta en ole vielä sen tarkemmin katsonut sen funktiota. Hyödyllinen se on silti! Ai kuin? Tiedättekö, kun jossain hotelleissa on ainoastaan niin sanottuna “stealing proof” henkareita, eli niitä et saa liikutettua tai roikkumaan mihinkään muualle, kun niille tarkoitettuun naulakkoon. Ja voi olla, että haluat jonkin vaatekappaleen roikkumaan esimerkiksi vessaan, tai mihin tahansa.

Mutta, eikö ole aika hyvä Ja upea. Ja kaunis. Mieheni kirjaimellisesti repesi nauramaan ja ihmetteli syvästi, että miten ihminen voi tuntea näin matkalaukkua kohtaan, kun olin niin innoissani tästä uudesta ostoksesta. Tilasin laukkua varten Aliexpressiltä myös läpinäkyvän “suojapussin”, jotta se ei ehkä turmeltuisi niin pahasti heti ensimmäisillä lentomatkoillaan. Toivotaan siis, että se myös pysyy kauniina!