USA Roadtrip – six months to go

USA Roadtrip – six months to go

Olen unelmoinut pidemmästä matkasta Yhdysvaltoihin jo vuosia. En varmaan käytännössä ikinä uskonut, että se toteutuisi tai olisi oman elämäni aikana mahdollista. Aina kuitenkin sanoin, että se on jotain, mitä haluan tehdä kun olen nuori. Kasvatin selvästi mieheni myös tämän ajatuksen ympärille, sillä vuosien jälkeen alkoi näyttämään siltä, että ehkä tämä sittenkin toteutuisi joskus, nuorena tai ei.

Monta kertaa olemme puhuneet vuosiluvuista ja mahdollisuuksista lähteä, mutta se taisi olla tämän vuoden alussa, kun jostain kummasta meille molemmille selkeytyi ajatus siitä, että matka on tehtävä ensi vuonna. Muuten se tulisi siirtymään vuosilla, ellei vuosikymmenillä eteenpäin. Ja nyt, matkaan on päivälleen puoli vuotta. 

Mitä siis ottaa huomioon kun alkaa miettimään ajankohtaa?

Suurimmaksi kompastuskiveksi on lähivuosina osoittautunut minun työtilanteeni. Olen ollut töissä vuokrafirmojen kautta määräaikaisissa työsuhteissa, joka tarkoittaa sitä, että en saa kerrytettyä tarpeeksi lomaa, jotta niin pitkä poissaolo olisi mahdollinen. Tämä vaikuttaa myös toki rahallisesti. Myös ajankohta oli hankala päättää, sillä halusimme kamalasti mennä syksyllä, kun jalkapallo, jääkiekko ja muut kaudet ovat vielä käynnissä. Huomioon piti myös ottaa tosiaan jotain niinkin tylsää kun meidän taloustilanteemme. Meillä on oma koti, jonka mahdollinen myyminen ja uuden asunnon ostaminen olisivat päätöksiä, jotka vaikuttavat tähän massiiviseen ja kalliiseen matkaan, ja sen johdosta saattaisivat lykkääntyä jopa vuosia eteenpäin. Ajankohtaiseksi lähivuosien aikana talon myynnin lisäksi tulee myös niinkin jännittävät asiat, kun perheen perustaminen tai naimisiin meno, jotka ovat myös vaikuttavia tekijöitä, niin ajallisesti kun rahallisesti.

 

Money. Lots of saving and then some more.

Kuulostaa uskomattomalta, että jotkin tämän kaltaiset asiat voisivat vaikuttaa lomamatkaan, mutta kyllä vain. Noita asioita puntaroimme pitkään, kunnes totesimme, että mikä on se hetki, kun matka tehdään. Työtilanteeni oli sellaisessa vaiheessa, että osasimme suunnilleen peilata, milloin ne loppuisivat ja olisi aika etsiä uusi työ. Vaihtoehto oli myös, että menen väliaikaisesti johonkin lyhytaikaiseen hommaan jos aikataulut menevätkin ristiin ja etsin sitten pysyvämmän työn matkan jälkeen. Pelkillä tuilla olisi myös pärjännyt kuukauden. Säästöjäkin meillä on, joten ihan vararikossa emme tällä hetkellä olisi. Tämänhetkinen asuntomme on myös pienempi ja halvempi kuin tulevaisuudessa(näin ainakin suunnittelemme), eli kuluja on nyt vähemmän kun tulevaisuudessa.

Lopulta kuukaudeksi valikoitui toukokuu. Miksi ihmeessä toukokuu? Laskimme, että se antaa meille parhaat mahdollisuudet olla pisimpään tien päällä ja poissa Suomesta. Jouduimme siis tekemään kompromissin ja luopumaan urheilusta (kaudet olisivat jo päätöksessään tai playoffit käynnissä, joten peliin pääsystä ei olisi takeita), mutta se oli tämän arvoista, jenkkifudista olemme kuitenkin päässeet näkemään jo Lontoossa. Toukokuun hyvänä puolena oli myös se, että se ei ole sesonkiaikaa, ja koska kotimaassamme on tuona kuukautena niin monta pyhäpäivää, niitä pystyy hyödyntämään ja reissumme pidentyi näin päivillä.

Reittisuunnitelmamme muuttuivat monta kertaa suunnittelun edetessä, kunnes lopulta lähinnä aikataulu sinetöi reittimme kulun:

New York – Washington D.C – Chicago – Route 66 – Grand Canyon – Las Vegas – San Diego – Los Angeles – San Francisco

Our planned route.

Matkalla tulee olemaan pieniä poikkeamia suoralta reitiltä, mutta ylhäällä siis matkamme/kohteemme suunnilleen. Olemme vertailleet lukuisia eri sivustoja ja blogeja, arvosteluja ja miettineet parhaita kohteita, joissa käydä.

Yllätyksenä kenellekään ei varmasti tule, että halpaa touhua tämä ei tule olemaan. Jo vuosia sitten olimme tietoisia, että budjetti hioisi 10 000 euron luokkaa, ja niissä summissa se kaiken laskennan jälkeen näkyisi olevankin. Itseasiassa varmaan hieman yli. Kirjoitan vielä toisen postauksen liittyen tuohon budjettiin ja varmaan tarkemman listauksen kuluista ja kohteista joissa käymme. Todennäköisesti sitten matkan jälkeen, kun kaikki on oikeasti tiedossa.

Lennot ostimme silloin, kun huomasimme, että ne sai halvalla. Näin saimme myös lopulta päätöksen tarkoille päiville, jona matka olisi tehtävä: 27.4-28.5.2018. Myös hotelli New Yorkissa on jo maksettu. Vuokra autoja olemme katsoneet paljon, mutta eri matkafoorumeita uskovina aiomme tehdä sen ostoksen lähempänä edullisemman hinnan toivossa. Lennot ostimme melko riskillä, sillä matkaan oli tässä vaiheessa lähemmäs vuosi, emmekä me oikeasti voi tietää, mitä tässä vielä tapahtuu. Trumpkin presidenttinä ja vaikka mitä. World’s a mess every other day.

Mutta se fiilis. Se fiilis kun viimein vaikuttaa siltä, että unelmista voi tulla totta. Se fiilis kun tajusit, että hitto, nyt on lentoliput ja ainakin käymään USAan on mentävä! Tätä olen pitkään unelmoinut ja viimein, päivä päivältä tuo tavoite lähenee. Olen kyllä käynyt jenkeissä kerran aikaisemminkin; Floridassa Disney Worldissä isäni ja veljeni kanssa kun olin teini. Mutta tämä on jotain aivan erilaista.

Lennot oli tosiaan varattu ja lopulta kun sain töidenkin puolesta kuulla, että sopimustani jatketaan miltei vuodella niin, että matkakin onnistuu. Toivon, että tämä mahtava tunne tai mahdollisuus ei kaadu muuhunkaan! Monta estettä on jo voitettu ja ylitetty.

Tästä aiheesta tulee varmasti vielä lisäpostattavaa, joten palaan tähän aiheeseen tarkemmissa suunnittelu- sekä matkapostauksissa myöhemmin!

Tehkää tekin teidän unelmista totta!  

Traveling requires lots of planning. Achieving your dreams do too.